Τετάρτη 25 Ιουνίου 2008

Αριστερά vs Δεξιά με το βλέμμα του Τατούλη...

Πρόσφατα έπεσε στα χέρια μου η ομιλία του Πέτρου Τατούλη στο ΙΣΤΑΜΕ που αφορούσε τον Μάη του '68. Ας δούμε όμως μερικά χαρακτηριστικά αποσπάσμα της ομιλίας του Τατούλη, όσον αφορά τη μάχη αριστεράς και δεξιάς.

"Το κέντρο και η Δεξιά στην Ελλάδα, αφού κέρδισαν τον εμφύλιο είχαν στα χέρια τους το Κράτος, το οποίο χρησιμοποίησαν όχι μόνο ως όχημα άσκησης της παντοκρατορίας τους, αλλά και ως μηχανισμό παραγωγής στελεχών. Η Δεξιά στην Ελλάδα, όσο είχε το Κράτος δεν είχε κανένα λόγο να ξοδευτεί σε ιδεολογικές αναζητήσεις. Η πολιτική φιλοσοφία έγινε ένας προνομιακός χώρος για την Αριστερά, ο οποίος όμως σύντομα εξελίχθηκε σε μονολόγους αρνητισμού, συνομωσιολογίας, οπισθοδρόμησης και συντηρητισμού."

"
Ωστόσο, ελλείψει σαφούς ιδεολογίας και ξεκάθαρης προοπτικής, το ΠΑΣΟΚ αναγκάστηκε σύντομα να μετέλθει ψεύδη και ανακρίβειες προκειμένου να δώσει ευειδές περιτύλιγμα και να πουλήσει για χρυσό τον άνθρακα που κυοφορούσε. Τα αιώνια ελλείμματα, οι υπέρογκες δημόσιες δαπάνες και οι ατελέσφορες επιδοματικές πολιτικές ήταν η χρυσή συνταγή του ΠΑΣΟΚ για τον «άλλο εφικτό κόσμο»."
"
Εδώ και δεκαετίες, η Αριστερά κυκλοφορεί με τη μεζούρα της ηθικής. Η αλήθεια είναι ότι μαρτύρησε από το μετεμφυλιακό κράτος. Εκείνη ωστόσο θεώρησε προφανώς ότι αγιοποιήθηκε. Ως εκ τούτου η ελληνική αριστερά δεν κάνει εγκλήματα. Οι εκδηλώσεις των οπαδών της Χρυσής Αυγής είναι αποτρόπαιες, οι διαδηλώσεις υπέρ της 17Νοέμβρη ήταν άσκηση πολιτικής ελευθερίας. Και για να μην παρεξηγηθώ, ο καθένας έχει το δικαίωμα να κάνει διαδηλώσεις, πλην όμως δεν μπορεί να είναι δικαίωμα του ενός και έγκλημα του άλλου."

"
Και άλλοι πολλοί μύθοι ηθικού αναστήματος. Έχω επαναλάβει πολλές φορές στο παρελθόν ότι στην Ελλάδα όσο πιο γενναιόδωρος είναι κάποιος με τα λεφτά των άλλων τόσο πιο αριστερός είναι. Στραγγίζεις την Ιερή Αγελάδα του προϋπολογισμού; Είσαι αριστερός. Ζητάς έλεγχο της αποτελεσματικότητας των δαπανών; Είσαι κοινωνικά ανάλγητος."

Σωστά όλα αυτά. Αλλά κάπου εδώ τελείωνουν και τα σωστά του κ. Τατούλη! Συνεχίζει λέγοντας:

"Προφανώς δεν θυμάται (σ.σ.: η αριστερά) ότι πρόσφατα έχασε μια ολόκληρη ήπειρο…"

Η αριστερά πρόσφατα έχασε μια ολόκληρη ήπειρο, την Ευρώπη. Σύμφωνοι αλλά πρόσφατα κέρδισε μια άλλη ήπειρο, τη Λ. Αμερική. Και η διαφορά στις δυο περιπτώσεις ήταν ότι ενώ στην Ευρώπη η δεξιά κέρδισε με ΚΠΣ και "αγοράζοντας" αυτή τη νίκη, στη Λ. Αμερική η αριστερά κέρδισε λόγω της πραγματικά αριστερής διακυβέρνησης του Τσάβες στη Βενεζουέλα. Οι πολίτες των υπόλοιπων χωρών βλέποντας την πρόοδο της Βενεζουέλας ψήφισαν αντίστοιχα αριστερές κυβερνήσεις. Σε αντίθεση με εδώ οι ψήφοι δεν "εξαγοράστηκαν". Σε αντίθεση με εδώ, οι λαοί εκεί είναι ευχαριστημένοι. Σε αντίθεση με εδώ οι αυξήσεις του κατώτατου μισθού, στη Βενεζουέλα τουλάχιστον είναι θεματικές (228 δολάρια πρόπερσι, 286 πέρυσι, 375 φέτος)!

"
Αντίθετα με τον λαομίσητο φιλελεύθερο που παρουσιάζεται ως ικανός να ξεπουλήσει τα πάντα. Άσχετα αν αυτό δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα. Άσχετα που με αριστερές πολιτικές απομονώσαμε τη χώρα τη δεκαετία του 80 και του 90 με τη στρατηγική που χαράξαμε για παράδειγμα για τα μάρμαρα και τους ατελέσφορους «αριστερούς» συναισθηματισμούς."

Δηλαδή δεν φαίνεται το ξεπούλημα των πάντων; Και τη διακυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ τη δεκαετία του 80 και του 90 τη χαρακτηρίζετε αριστερή;


Κύριε Τατούλη, πέραν του να μας εξηγήσετε τα λάθη των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ μπορείτε να μας εξηγήσετε εσείς τα καλά της δεξιάς; Γιατί λέτε ότι κανένας δεν έχει αναφέρει τα θετικά του καπιταλισμού, αλλά ούτε εσείς θέλετε να μας τα εξηγήσετε. Πείτε μας επιτέλους βλέπετε το πρόβλημα της ακρίβειας; Ξέρετε ότι υπάρχουν άνθρωποι που δεν μπορούν να πληρώσουν ενοίκιο-λογαριασμούς-πετρέλαιο κλπ; Τι προτείνει η δεξιά για όλα αυτά; Να αυξήσουμε το κέρδος των επιχειρήσεων;

1 σχόλιο:

ΠΡΕΖΑ TV είπε...

Ειλικρινα...μπορουν να πεθανουν ολοι τους;;;;Βαρεθηκα...