Πέμπτη 22 Μαΐου 2008

Ενεργοί πολίτες...

Μάλλον έχουμε παρεξηγήσει λίγο τον όρο. Ενεργοί πολίτες είναι αυτοί που ουσιαστικά διεκδικούν τα δικαιώματά τους από την εκάστοτε κυβέρνηση, αυτοί που της δείχνουν τον τρόπο να κυβερνήσει. Σκεφτείτε όταν βγει το αθωωτικό πόρισμα για τις μίζες της Μήζενς, να κατεβεί στο Σύνταγμα 500.000 κόσμος!!! Δε θα τολμούσαν να ξανακάνουν τα ίδια. Αλλά ο ωχαδερφισμός μας είναι τόσο μεγάλος που απλά θα πούμε "λες και δεν το ξέραμε...". Έτσι τα πράγματα δεν πρόκειται να αλλάξουν.

Βέβαια ενεργοί πολίτες δεν μπορεί να είμαστε μόνο εκεί που μας συμφέρει. Δεν μπορεί ο υπάλληλος του ΟΤΕ (που είναι της μόδας) που σε έβριζε όταν έμπαινες στο κατάστημα, να βγαίνει και να διαμαρτύρεται για την πώληση του ΟΤΕ. Δεν μπορεί εμείς οι φοιτητές να αγωνιζόμαστε για το άσυλο και ταυτόχρονα να επιτρέπουμε στους μπαχαλάκηδες να μπαίνουν μέσα στις αίθουσες να σπάνε και να καίνε κάλπες εκλογών κλπ. Δεν μπορεί ο ιδιοκτήτης του καταστήματος που προσπαθεί να κλέψει με κάθε τρόπο τον πελάτη του, να βγαίνει και να διαμαρτύρεται όταν τον κλέβει το κράτος. Και φυσικά δεν αναφέρομαι στις πλειονότητες των παραπάνω ανθρώπων, αλλά σε αυτούς που επιτρέπουν τέτοια φαινόμενα.

Ας πάω για παράδειγμα στο πανεπιστημιακό άσυλο που είναι πιο κοντά μου σαν θέμα μια και είμαι φοιτητής. Το άσυλο είναι ένα δικαίωμα που κατακτήθηκε με αγώνες και αίμα. ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ να αφήνουμε τον οποιονδήποτε να το καταχράζεται για να κάνει "ότι γουστάρει" μέσα στους χώρους των πανεπιστημίων. Το άσυλο βέβαια είναι ότι δημοκρατικότερο μπορεί να υπάρξει. Η απόλυτη ελευθερία λόγου. Είναι όμως σαν τη γιορτή της μητέρας!!! Έχουμε ορίσει μια μέρα το χρόνο να την τιμάμε από τύψεις που δεν την τιμάμε όλον τον υπόλοιπο χρόνο! Τι σημαίνει άσυλο; Γιατί δεν επιτρέπεται η απόλυτη ελευθερία λόγου και σε όλα τα υπόλοιπα μέρη; Εξάλλου η αξιοπιστία του καθενός κρίνεται. Ποιος ο λόγος να υπάρχει πχ η συκοφαντική δυσφήμιση; Μόνο για να προστατεύει τους κυβερνώντες. Αν εγώ βγαίνω στο δρόμο και φωνάζω "τα παίρνει ο τάδε" συνέχεια μάλλον θα με περάσουν για τρελό. Εκτός αν έχουν υποψίες ότι ο τάδε τα παίρνει όντως...

Ας κοιτάξουν λοιπόν οι ευσυνείδητοι δημόσιοι υπάλληλοι να βάλουν στον ίσιο δρόμο τους ασυνείδητους, και όχι το αντίθετο. Να τους αναγκάσουν στο κάτω κάτω. Ας κοιτάξουμε οι φοιτητές να προστατέψουμε οι ίδιοι το άσυλο. Και το αυτό ισχύει σε όλες τις "συντεχνίες". Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να προστατέψουμε τα δικαιώματά μας. Αλλιώς δίνουμε το δικαίωμα στον καθένα να μας τα καταργήσει. Αυτό σημαίνει ενεργός πολίτης, κατά την άποψή μου τουλάχιστον...

Θα θυμίσω ότι στην αρχαία Αθήνα (ίσως στο δημοκρατικότερο πολίτευμα που υπήρξε ποτέ) οι κυβερνώντες ήταν υποχρεωμάνοι να εμφανίζονται δημοσίως και να αντιμετωπίζουν την μήνιν και τις κατηγορίες των Αθηναίων πολιτών (ακόμα και ανυπόστατες). Κοιτάζοντας τόσο πίσω βλέπουμε πόσο πιο πίσω είμαστε εμείς!!!

Πρέπει να διορθώσουμε πρώτα την καμπούρα μας και μετά να κοιτάξουμε να διορθώσουμε τους άλλους. Το κάθε κράτος έχει την κυβέρνηση που του αξίζει. Δεν μπορεί να ψηφίζουμε "για να βγει ο Γιαννάκης (τυχαίο) βουλευτής, μπας και μας βολέψει" και όταν κάποιος άλλος βάζει μέσον να "είμαστε η χειρότερη και πιο αδιόρθωτη χώρα στον κόσμο". Αυτά τα όλιγα, έτσι απλά για να δούμε, πως εμείς είμαστε που οδηγούμε το σύστημα στη διαφθορά και κανένας άλλος.

Για έναν γάμο χρειάζονται πάντα δυο που είχε πει και κάποιος άλλος...

Δεν υπάρχουν σχόλια: