Πέμπτη 1 Μαΐου 2008

Ποια ακρίβεια; Ο υπερπληθυσμός είναι το πρόβλημα!

Ακούω και διαβάζω όλους τους ειδήμονες να μιλάνε και να γράφουν για την ακρίβεια στον κόσμο κλπ. Σύμφωνοι αλλά από που προέρχεται αυτή η ακρίβεια; Από τον υπερπληθυσμό για τον οποίο τίποτα δεν ακούω στις τηλεοράσεις, τίποτα δε διαβάζω στις εφημερίδες. Άλλωστε η ακρίβεια πουλάει σαν θέμα. Γιατί να το ρισκάρουν οι άνθρωποι να μιλήσουν για τον υπερπληθυσμό; Σε ποιον να ρίξουν τις ευθύνες για να δημιουργηθεί ένα πιασάρικο θέμα;

Πριν από λίγα χρόνια λοιπόν στην Αίγυπτο (αν θυμάμαι καλά) είχε γίνει μια συνάντηση όλων των θρησκευτικών ηγετών κάθε θρησκείας (!!!) με θέμα αυτήν την αναπάντεχη για τη γη ραγδαία αύξηση του πληθυσμού. Ο σκοπός ήταν να αποφασιστεί αν και με ποιο τρόπο θα έπρεπε μέσα από τις θρησκείες να πείσουν τον κόσμο για το μέγεθος του προβλήματος και για τον τρόπο λύσης. Αυτός που αντέδρασε τότε ήταν ο Πάπας της Καθολικής Εκκλησίας!

Θα προσπαθήσω να κάνω μια απλοική ανάλυση για το τι προβλήματα προκαλεί ο υπερπληθυσμός, και πως σχετίζεται με την ελεύθερη αγορά, τον σοσιαλισμό και τον κομμουνισμό... Η γη μπορεί να παράγει συγκεκριμένες ποσότητες πρώτων υλών. Ας δούμε πως τις κατανέμει κάθε οικονομικό σύστημα


Ελεύθερη αγορά

Η ελεύθερη αγορά έχει νόημα μόνο στην περίπτωση που οι πρώτες ύλες της γης είναι πρακτικά άπειρες. Αυτό σημαίνει ότι όποιος είναι άνεργος πρέπει να έχει τη δυνατότητα να καλλιεργήσει ένα τμήμα γης και να παράγει μόνος του τις απαραίτητες τρόφες για τη διαβίωσή του. Η σημερινή κατάσταση στον κόσμο βέβαια είναι πολύ μακριά από αυτό το μοντέλο. Τόσο μακριά είναι και η ρεαλιστική εφαρμογή της πλήρως ελεύθερης αγοράς στις σημερινές κοινωνίες. Διαβάζω συνεχώς και σε άλλα blogs (ο lupus είχε ένα post λίγο παλιότερα) ότι η ελεύθερη αγορά υφίσταται συνεχώς ήττες. Να είστε σίγουροι ότι οι ήττες που υφίσταται η ελεύθερη αγορά θα αυξάνονται όσο αυξάνεται ο πληθυσμός της γης.


Σοσιαλισμός

Το επόμενο στάδιο είναι ο σοσιαλισμός. Σύμφωνα με αυτόν πρέπει τα βασικά αγαθά διαβίωσης να παρέχονται από το κράτος όπως επίσης και μια στάνταρ ποιότητας ζωής. Από κει και πέρα ο καθένας έχει το δικαίωμα να δραστηριοποιηθεί ελεύθερα ώστε να εξασφαλίσει μια ακόμα καλύτερη ποιότητα ζωής. .Όσο περισσότερα χρήματα έχει κάποιος τόσο περισσότερο θα συμβάλλει στον κρατικό κουρβανά για την υλοποίηση του σοσιαλισμού. Φυσικά και τα 700 ευρώ που είναι ο μισθός ανειδίκευτου εργάτη δεν αντιπροσωπεύουν έναν υγιή σοσιαλισμό.


Κομμουνισμός

Το τελικό στάδιο είναι ο κομμουνισμός. Όταν τα αγαθά που μπορεί να παράξει η γη δεν είναι αρκετά (η είναι οριακά αρκετά) για να εξασφαλίσουν την καλή διαβίωση ακόμα και αν μοιραστούν ισομερώς σε όλους, τότε είναι απαραίτητο αυτά να μοιράζονται σε όλους ισομερώς ώστε να ζουν όλοι υπό τις ίδιες συνθήκες ανέχειας (εφόσον όπως είπα δε θα φτάνουν οι πρώτες ύλες να καλύψουν τις βασικές ανάγκες).


Δεν υπάρχει λοιπόν καλό και καλύτερο οικονομικό σύστημα. Υπάρχει το καλύτερα εφαρμόσιμο κάθε χρονική στιγμή. Προφανώς το ιδανικό είναι η ελεύθερη αγορά, αλλά πρέπει να συντρέχουν και οι συνθήκες που θα το επιτρέψουν. Η γη δεν μπορεί να φιλοξενήσει ούτε το 1/3 του σημερινού πληθυσμού με ελεύθερη αγορά. Σήμερα φαίνεται πως είναι απαραίτητος ο σοσιαλισμός, και όσο αυξάνεται ο πληθυσμός της γης τόσο πρέπει να σκληραίνει ο σοσιαλισμός, πλησιάζοντας τον κομμουνισμό. Αυτό βέβαια συνεπάγεται όπως προείπα και χαμηλότερο βιωτικό επίπεδο (όχι ο κομμουνισμός, αλλά το να φτάσουμε στο σημείο αυτός να είναι απαραίτητος).

Στην Αμερική αυτή τη στιγμή γίνονται προσπάθειες να παραχθούν βιοκαύσιμα από καλαμπόκι!!! Η γη είναι στα όριά της όσον αφορά τις παραγωγικές δυνατότητές της, και την υπερεκμετάλλευση που υφίσταται από τους ανθρώπους. Είναι επιβεβλημένη λοιπόν η μείωση του πληθυσμού της γης σε επίπεδα τέτοια που θα μπορούν άνετα να φιλοξενηθούν στον πλανήτη μας. Εννοείται ότι η μείωση δεν γίνεται σε 5-10 χρόνια, ούτε γίνεται με σκοτωμούς. Πρέπει να γίνει από γενιά σε γενιά με μέτρα που θα ληφθούν από τις κυβερνήσεις και θα προωθηθούν από τις θρησκείες.

Το σημερινό οικονομικό σύστημα βέβαια, δεν είναι σοσιαλισμός. Ποια κοινωνική πρόνοια προσπαθούν να μας πείσουν πως υπάρχει; Τα υπάρχοντα οικονομικά μέτρα είναι στο όριο της ανέχειας, όπως ήταν πάντα. Τόσα όσα ακριβώς χρειάζονται για να μην επαναστατεί ο κόσμος, και να τους ανέχεται με την ελπίδα ενός καλύτερου αύριο! Τα δυο άκρα του σοσιαλισμού είναι ο υγιής σοσιαλισμός που σημαίνει καμια 1500αριά ευρώ μισθό για τον ανειδίκευτο εργάτη, και η μη ύπαρξη σοσιαλισμού-καμιά κοινωνική πρόνοια σε άνεργους, καμιά νομοθετική προστασία στους εργάτες κλπ. Ναι αλλά η πρώτη περίπτωση κοστίζει πολύ στο κεφάλαιο, ενώ στην δεύτερη όλοι αυτοί οι άνεργοι κλπ, αποτελούν εν δυνάμει επαναστάτες, καθώς δεν έχουν τίποτα να χάσουν. Οπότε εφαρμόζουν τη μέση λύση που είναι η πιο ανώδυνη για αυτούς: 700 ευρώ...

Θέλω να ξανατονίσω ότι το πρόβλημα δεν είναι η ακρίβεια, η ελεύθερη αγορά κλπ. Το πρόβλημα είναι ο υπερπληθυσμός, που προκαλεί όλα τα παραπάνω. Και όλες οι συμβουλές για το πως θα εξοικονομίσουμε ενέργεια, νερό κλπ. πρέπει να είναι προσωρινές συμβουλές μέχρι να ληφθούν τα μέτρα μείωσης του παγκόσμιου πληθυσμού. Γιατί έστω ότι κάνοντας οικονομία μπορούμε να ζήσουμε με τα μισά τρόφιμα, με τη μισή ενέργεια κλπ. Το μόνο κέρδος που θα έχουμε είναι ότι η γη θα μπορεί να φιλοξενήσει τον διπλάσιο πληθυσμό, δηλαδή 40-50 χρόνια με τον σημερινό εκθετικό ρυθμό αύξησης του πληθυσμού. Μετά; Κι άλλη οικονομία; Για ποιο λόγο όλα αυτά;

Περιμένω τις απόψεις σας, τις διορθώσεις αλλά και τις βρισιές ακόμα (!) αν κάποιος νομίζει ότι θίγεται το οικονομικό μοντέλο που υποστηρίζει από αυτά που έγραψα...

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πολύ απλοϊκή προσέγγιση και γενικεύσεις….
Δεν ευθύνονται τα πολιτικά-κοινωνικά συστήματα για τα δεινά της ανθρωπότητας. Φταίει ο ίδιος ο άνθρωπος που θεωρεί εαυτόν μοναδικό και υπεράνω πάντων. Καθένας μας ζει στο μικρόκοσμο του και αδυνατεί να αντιληφθεί το σύμπαν σαν μία οντότητα, όπως αδυνατεί να κατανοήσει πως οι πράξεις του θα επηρεάσουν την ισορροπία σε αυτό το σύμπαν.
Από τη στιγμή που ο άνθρωπος απαγκιστρώθηκε από τα δεσμά της φυσικής επιλογής έχει γίνει άπληστος. Υπάρχουν άνθρωποι που πραγματικά αποτελούν πρότυπο για την ανθρωπότητα αλλά στη συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων απλά δεν της αξίζει να πατάει σε τούτη τη γη. Η εξέλιξη του ανθρώπου υποτίθεται ότι θα δημιουργούσε άτομα με ανώτερη κριτική σκέψη και αντίληψη, ένα είδος homo sapiens-sapiens προερχόμενο από τις φυσικές γονιδιακές μεταλλάξεις το οποίο βασισμένο στη γονιδιακή του προίκα θα απαξίωνε νόμους και αναχρονιστικούς κανόνες διότι δε θα χρειάζονταν να του επιβληθεί το αυτονόητο για το σεβασμό προς το φυσικό του περιβάλλον και τους συνανθρώπους του. Αντί αυτού έχουμε έρθει αντιμέτωποι με δις κακοφτιαγμένους κλώνους ενός Neanderthal που απλά έμαθε να τρώει με μαχαιροπίρουνα, να χειρίζεται Η/Υ αλλά να διατηρεί και τα πρωτόγονα ένστικτά του τα οποία χρησιμοποιεί ανερυθρίαστα απέναντι στην αδύναμη να αντιδράσει μειοψηφία των σύγχρονων ανθρώπων.
Το ξέρω ότι ακούγεται ρατσιστικό και φασιστικό. Είναι όμως μία αλήθεια και θα την αντιμετωπίσουμε όλοι μας κατάματα όταν έρθει (έρχεται σύντομα!) η ώρα του αφανισμού μας από την ίδια τη φύση, αυτή που με τον απόλυτο φασισμό της επιλέγει τους πιο ικανούς και εξαλείφει τους άχρηστους. Τι ειρωνεία να νομίζεις ότι έχεις παρακάμψει όλον αυτό το μηχανισμό και ξαφνικά να ανακαλύπτεις ότι έβγαλες τα μάτια σου με τα ίδια σου τα χέρια. Περαστικά μας… αν και οι Neanderthals αυτού του κόσμου θα εξακολουθήσουν να νοιάζονται μόνο για το πρώτο τραπέζι πίστα και τα μπούτια της γειτόνισσας. Εξάλλου ο θεός (που δεν υπάρχει) είναι μεγάλος… εδώ πριν από μερικούς αιώνες πίστευαν στις
Μάγισσες , τι να λέμε τώρα… (και την ίδια στιγμή υπήρχαν τύποι σαν τον Δημόκριτο, τον Ντα Βίντσι, τον Κοπέρνικο).

Ανώνυμος είπε...

Πολύ σωστά, ο υπερπληθυσμός ΕΙΝΑΙ το πρόβλημα. Υπάρχουν πολλοί ηλίθιοι και πρέπει να λιγοστέψουν. Μια καλή αρχή θα ήταν να έδινε το καλό παράδειγμα ο συντάκτης του άρθρου και ν' αυτοκτονούσε.