Σάββατο 6 Σεπτεμβρίου 2008

Που είναι τα παπαγαλάκια που έλεγαν ότι το πετρέλαιο θα φτάσει τα 250 και τα 500 δολάρια;

Τέλος οι διακοπές, επιστροφή στη βάση και στα ...blogs (κυρίως για διάβασμα, αλλά και για γράψιμο καμιά φορά...). Επιστροφή λοιπόν μετά από ένα μήνα και κάτι από την τελευταία δημοσίευση, που μιλούσα για την επικείμενη πτώση της τιμής του πετρελαίου, και τα κερδοσκοπικά παιχνίδια που παίζονται σε βάρος των απλών καταναλωτών. Τη στιγμή εκείνη η τιμή του πετρελαίου ήταν περίπου 140 δολάρια, και πολλοί προέβλεπαν την ...εκτόξευσή της στα 500 δολάρια το βαρέλι!!!

Αυτός που στην ουσία έδωσε το σύνθημα για την πτώση της τιμής του πετρελαίου ήταν ο αγαπητός μας Τσάβες!!! Ο οποίος μετά τη συμφιλίωσή του με τους Ισπανούς, έκλεισε εμπορική συμφωνία μαζί τους για πώληση τεράστιας ποσότητας πετρελαίου, σε τιμή 100 δολάρια το βαρέλι. Τότε οι ισπανοί πανηγύριζαν, σήμερα όμως με την πορεία της τιμής του μαύρου χρυσού δεν είμαι τόσο σίγουρος αν συνεχίζουν. Πως ήταν δυνατόν ο Τσάβες να προχωρούσε σε μια τέτοια συμφωνία, αν ήξερε ότι το πετρέλαιο θα φτάσει τα 500 δολάρια (ναι, ακούστηκε και αυτό);

Η πτώση λοιπόν συνεχίζεται (ας ελπίσουμε για πολύ ακόμα), και περιμένουμε να τη δούμε και στα πρατήρια. Γιατί ενώ η πτώση του αργού είναι της τάξης του 27%, η πτώση της τιμής στα πρατήρια δεν φαίνεται να ξεπερνάει το 10% (προσωπική εκτίμηση).